https://www.rijksoverheid.nl/documenten/kamerstukken/2018/11/15/kamerbrief-over-klacht-over-geluidsoverlast-aircoinstallatie-buren

https://www.rijksoverheid.nl/documenten/brieven/2018/11/15/afschrift-brief-aan-burger-over-klacht-geluidsoverlast-airco-installatie-buren

https://www.rijksoverheid.nl/binaries/rijksoverheid/documenten/rapporten/2018/10/25/onderzoek-geluideisen-buitenopgestelde-warmtepompen-en-aircos-in-bouwregelgeving/onderzoek-geluideisen-buitenopgestelde-warmtepompen-en-aircos-in-bouwregelgeving.pdf

Vandaag heeft u een schrijven ondertekent door een aantal bewoners in uw postbus aangetroffen.

Een initiatief van bewoners is altijd te loven. Echter in het schrijven wordt de indruk gewekt dat u uit zeven opties kunt kiezen. Deze indruk is onjuist.

Bovenstaand een aantal links naar websites die wel de juiste informatie geven. Namelijk dat er voortaan een wettelijke norm voor buiten units geldt waar niet aan te tornen valt. Er hoeft geen duur onderzoek, door alle leden te betalen, te worden verricht. LBP Sight heeft in opdracht van minister Ollongren een rapport uitgebracht welke de basis vormt van nieuwe onwrikbare geluidseisen voor warmtepompen en airco’s. Het bestuur gaat er altijd van uit dat middelen van ons allen ook besteed worden aan ons allen. Een overbodig onderzoek voor enkelen betaald door ons allen valt daar niet onder. Punt 2.

Punt 1 is eveneens onjuist. De procedure is als volgt.

De splitsingsakte geeft op bladzijde 31 van de ondersplitsing Woningen wooncomplex de Croon aan. Artikel 22 lid 2 ….. mag slechts geschieden met toestemming van de vergadering of volgens regels te bepalen in het huishoudelijk reglement. In de ALV is gekozen voor het laatste om willekeur te voorkomen.
HUISHOUDELIJK REGLEMENT 

s. Airco installaties

Het is niet toegestaan airco-installaties en dergelijke op voor anderen zichtbare en/of hoorbare plaatsen te installeren. Als voor de airco-installatie die binnen geplaatst is een afvoer naar buiten noodzakelijk is, dient de afdekking van multiplex te zijn en geschilderd te zijn in de kleur van het kozijn. 
Bladzijde 19 Artikel 12 lid s.


Om het huishoudelijk reglement aan te passen geldt het volgende:
De verzwaarde besluitvormingsprocedure geldt onder meer voor vaststelling of wijziging van het Huishoudelijk Reglement. Voor het nemen van dergelijke besluiten dient op de vergadering als regel 2/3 van het maximaal uit te brengen stemmen aanwezig of vertegenwoordigd te zijn, terwijl het besluit slechts met een meerderheid van 2/3 of 3/4 van de uitgebrachte stemmen genomen kan worden.

Nota bene het huishoudelijk reglement, inclusief artikel 12 lid s, is met 2/3 meerderheid aangenomen.

Het bestuur behoeft geen mandaat. De ALV heeft het huishoudelijk reglement aangenomen met 2/3 meerderheid bij een 2/3 quorum. Het bestuur dient hetgeen in de splitsingsakte en huishoudelijk reglement opgenomen is te handhaven. Dus ook artikel 12 lid S. Het aannemen van het huishoudelijk reglement kunt u vinden in de notulen van de aangegeven ALV. De enige wijze om willekeurig welk artikel dan ook in het huishoudelijk reglement te wijzigen is en blijft het wijzigen van het huishoudelijk reglement. Dat heeft het bestuur ook moeten doen. Het bestuur wenste verandering van artikelen van het huishoudelijk reglement van 2012 en heeft keurig zoals het hoort de artikelen gewijzigd en  het gewijzigde huishoudelijk reglement bij een 2/3 quorum voorgelegd aan de leden.Vervolgens is het huishoudelijk reglement met 2/3 of 3/4 meerderheid aangenomen.Als het bestuur zich aan de vereiste procedure houdt verwacht het bestuur dat ook van de leden.

Punt 1 kan hooguit dienen om bij de opstellers van het schrijven na te gaan of er bij een 2/3 quorum sprake zal zijn van een 3/4 meerderheid.

Het bestuur is als lid van de klankbordgroep in gesprek met de directeur van Duurzaam Verbonden. Hij heeft aangegeven verlegen om koeling te zijn. Het bestuur heeft de directeur uitgenodigd voor een gesprek in de Croon. Het uit algemene middelen betalen voor vloerkoeling als vloerkoeling mogelijk is valt onder het principe van het bestuur. Middelen van ons allen dienen ook besteed te worden aan ons allen. Punt 4.

Elk appartement kan als het technisch mogelijk is, vloerkoeling realiseren door de vloerkoeling aan te zetten via zijn/haar thermostaat. Het koelen kost u als appartementsbewoner geld net als bij het verwarmen van uw appartement. U hoeft de thermostaat niet op koelen te zetten. In het stuk wordt de indruk gewekt dat uw appartement altijd wordt gekoeld in de zomer. Dat is pertinent onjuist.

Om het met punt 6 eens te zijn moet u wel oppassen. Er is niet voor niets wetgeving geformuleerd omtrent de airco’s en warmtepompen. Het is ter bescherming van de burger dat de wet ook is aangenomen door de Tweede Kamer.

Verder is het uitgesloten dat het dak voor airco units gebruikt gaat worden. Het kan niet zo zijn dat airco units op het dak schaduw gaan werpen op de zonnepanelen op het dak. De opbrengst van de zonnepanelen bevoordeelt ieder van ons. Minder opbrengst benadeelt ons.

In het stuk wordt de indruk gewekt dat de buitenunits stil zouden zijn. Dat is ook onjuist. U kunt zelf nagaan dat de kleinste buitenunit nog altijd 36 decibellen voortbrengt hetgeen boven de norm van 35 decibellen uitkomt. Afgezien nog van de tonaliteit van de buiten units. De tonaliteit veroorzaakt bij mensen die daar gevoelig voor zijn letterlijk slapeloze nachten.

Conclusie. Het bestuur gaat er van uit dat de juiste procedure wordt gevolgd om het huishoudelijk reglement te wijzigen. Verder vindt het bestuur dat het gesprek met de directeur van de nieuwe exploitant over vloerkoeling prioriteit moet hebben boven het wijzigen van het huishoudelijk reglement aangezien vloerkoeling voor ons allemaal betekenis kan hebben en airco’s alleen voor enkele bewoners koeling verschaft. Als laatste wil het bestuur er ook op wijzen dat mocht, na het aftasten van de mogelijkheid van vloerkoeling, de vloerkoeling technisch en/of financieel niet haalbaar is; de leden na het doorlopen van de juiste procedure geen vrijbrief krijgen om airco’s te plaatsen. Het toestaan van airco’s zal gepaard moeten gaan met in de wet ingebedde voorwaarden. Een voorbeeld. Een buiten unit zal altijd door een kast moeten worden omgeven die het geluid beperkt tot maximaal 35 decibellen.

Het bestuur vindt nogmaals dat als leden hun standpunt aan de andere leden voorleggen dat deze leden geen onjuistheden mogen opschrijven ten einde te bereiken dat airco’s in ons appartementencomplex worden toegestaan.

Bestuur Vereniging van Eigenaren wooncomplex de Croon

VvE Wooncomplex 'De Croon' 102 appartementen Hofmeesterstraat - Bordeslaan - Spiegeltuin te 's-Hertogenbosch