Huishoudelijk Regelement

Algemeen

De Vereniging van Eigenaars Wooncomplex De Croon* te ‘s-Hertogenbosch, stelt bij dezen de navolgende bepalingen vast om te gelden als huishoudelijk reglement, zoals bedoeld in artikel 44 van het modelreglement bij splitsing in appartementsrechten vervat in de akte van splitsing, verleden voor notaris mr. M.M. Robbers (Huijbregts Notarissen) te ’s-Hertogenbosch op 7 juli 2010.

* zoals omschreven in de akte van ondersplitsing, artikel 42

Dit reglement bevat huishoudelijke regels voor de Eigenaar/bewoners en Gebruikers van De Croon te ‘s-Hertogenbosch.

Het reglement bestaat uit overname van afspraken die Eigenaren hebben gemaakt in de akte van hoofdsplitsing en akte van ondersplitsing. Daar waar een artikel/lid niet letterlijk in het huishoudelijk reglement is overgenomen, geldt de oorspronkelijke tekst uit de akte van hoofdsplitsing of akte van ondersplitsing.

Daar waar het huishoudelijk reglement in strijd is met de wet, wordt het reglement niet voor geschreven gehouden.

De Eigenaars, bewoners en Gebruikers moeten zich overeenkomstig de eisen van redelijkheid en billijkheid jegens elkander gedragen. Iedere Eigenaar, bewoner en Gebruiker dient voorts de bepalingen van het reglement en dit huishoudelijk reglement, de eventuele regels als bedoeld in artikel 5:128 eerste lid van het Burgerlijk Wetboek, en overige tussen hen krachtens wet of gewoonte bestaande regels voor zover die op hen betrekking hebben, na te leven. (Bron: akte van ondersplitsing, artikel 2, lid 1).

Eigenaren,  Gebruikers, en dit alles in de ruimste zin van het woord, mogen elkaar geen  hinder toebrengen of anderszins overlast bezorgen. Dit geldt ook voor bezoekers, huisgenoten, personeel, werklieden, leveranciers, enz. (Bron: akte van ondersplitsing, artikel 2, lid 2 + 4). De Eigenaren en gebruikers zien hierop toe en zij zijn verantwoordelijk voor hinder, overlast en eventuele daaruit voortvloeiende schade en gevaar.

Artikel 1 Definities

a. Akte

De onderhavige akte van splitsing, inclusief de bijbehorende tekening zoals bedoeld in artikel 5:109 tweede lid van het Burgerlijk Wetboek (Bron: akte van ondersplitsing, artikel 1a)

 

b. Akte van hoofdsplitsing

De akte waarbij het hoofdappartementsrecht is ontstaan, met inbegrip van de tekening zoals bedoeld in artikel 5:109 tweede lid van het Burgerlijk Wetboek, van het reglement van hoofdsplitsing, alsmede de eventuele wijzigingen en aanvullingen daarvan, verleden voor notaris mr. M.M. Robbers (Huijbregts Notarissen) te ’s-Hertogenbosch op 7 juli 2010. (Bron: akte van ondersplitsing, artikel 1b)

 

c. Beheerder

Een door de vergadering benoemd (rechts)persoon die in opdracht van het Bestuur taken uitoefent, zoals het administratief en financieel beheer, technisch beheer of het bouwkundig beheer. (Bron: akte van ondersplitsing, artikel 1c)

 

d. Bestuur

Het Bestuur van de vereniging zoals bedoeld in bedoeld in artikel 5:131 van het Burgerlijk

Wetboek. (Bron: akte van ondersplitsing, artikel 1d)

 

e. Boekjaar

1. Het boekjaar van de vereniging (Bron: akte van ondersplitsing, artikel 1e)

2. Het boekjaar start op 1 januari van een jaar en eindigt steeds op 31 december van datzelfde jaar

 

f. Eigenaar

De gerechtigde tot een appartementsrecht, zoals bedoeld in artikel 5:106 vijfde lid van

het Burgerlijk Wetboek. Hieronder valt: een erfpachter, opstaller, vruchtgebruiker of gerechtigde krachtens een recht van gebruik en/of bewoning op een privégedeelte respectievelijk appartementsrecht, tenzij uit de tekst of de strekking van het desbetreffende artikel anders blijkt. (Bron: akte van ondersplitsing, artikel 1f)

 

g. Gebouw

Het gebouw begrensd door de Magistratenlaan, de Hofmeesterstraat, de Bordeslaan en de Spiegeltuin te ’s-Hertogenbosch dat in de Hoofdsplitsing is betrokken (Bron: akte van ondersplitsing, artikel 1g)

 

h. Gebruiker

Degene die als huurder of anderszins, anders dan krachtens een beperkt recht, het gebruik van een privégedeelte heeft zoals bedoeld in artikel 5:120 van het Burgerlijk Wetboek. (Bron: akte van ondersplitsing, artikel 1h)

 

i. Gemeenschap

Het  in de ondersplitsing betrokken hoofdappartementsrecht. (Bron: akte van ondersplitsing, artikel 1i)

 

j. Gemeenschappelijk gedeelte

Die gedeelten van het gebouw alsmede de daarbij behorende grond, voor zover betrokken in de ondersplitsing,  die blijkens de akte niet bestemd zijn of worden om als afzonderlijk geheel te worden gebruikt. (Bron: akte van ondersplitsing, artikel 1j)

 

k. Gemeenschappelijke zaken

Alle zaken die bestemd zijn of worden om door alle eigenaars of een bepaalde groep van eigenaars gebruikt te worden voor zover niet vallende onder artikel 1i (Bron: akte van ondersplitsing, artikel 1k)

 

l. Grond

(Het recht op) de grond die in de splitsing is betrokken (Bron: akte van ondersplitsing, artikel 1l)

 

m. Hoofdappartementsrecht

Het appartementsrecht dat bij akte is gesplitst in (onder)appartementsrechten (Bron: akte van ondersplitsing, artikel 1m)

 

n. Hoofdsplitsing

De splitsing in appartementsrechten waarbij het hoofdappartementsrecht is ontstaan (Bron: akte van ondersplitsing, artikel 1n)

 

o. Hoofdvereniging

De vereniging van eigenaars die is opgericht bij de akte van hoofdsplitsing (Bron: akte van ondersplitsing, artikel 1o)

 

p. Huishoudelijk reglement

Het huishoudelijk reglement als bedoeld in artikel 59 van de akte van hoofdsplitsing. (Bron: akte van ondersplitsing, artikel 1p)

 

q. Jaarrekening

De jaarrekening waarin is een balans en exploitatierekening met toelichting is opgenomen. (Bron: akte van ondersplitsing, artikel 1m)

 

r. Jaarverslag

Het verslag van het bestuur over de gang van zaken in de vereniging en het gevoerde beleid. (Bron: akte van ondersplitsing, artikel 1r)

s. Ondersplitsing

De splitsing in appartementsrechten als bedoeld in artikel 5:106 derde lid van het Burgerlijk Wetboek. (Bron: akte van ondersplitsing, artikel 1s)

 

t. Privégedeelte

Het gedeelte of de gedeelten van het gebouw en/of de grond dat/die blijkens de akte bestemd is/zijn of worden om als afzonderlijk deel te worden gebruikt (Bron: akte van ondersplitsing, artikel 1t)

 

u. Raad van Commissarissen

De raad van commissarissen zoals bedoeld in artikel 2:48 juncto artikel 5:135 van het Burgerlijk Wetboek. (Bron: akte van ondersplitsing, artikel 1u)

 

v. Reglement

  1. Het reglement van ondersplitsing zoals bedoeld in de artikelen 5:111 en 5:112 van het Burgerlijk Wetboek, waaronder de statuten van de vereniging en de rechten en plichten van de eigenaars. (Bron: akte van ondersplitsing, artikel 1v)
  2. Iedere gebruiker dient kennis te nemen van dit reglement en dit reglement na te leven.

 

w. Reglement van hoofdsplitsing

Het voor de hoofdsplitsing geldende reglement van splitsing, inclusief het modelreglement. (Bron: akte van ondersplitsing, artikel 1w)

 

x. Reservefonds

Het reservefonds zoals bedoeld in artikel 5:126 eerste lid van het Burgerlijk Wetboek en als bedoeld in artikel 10 van de akte van hoofdsplitsing (Bron: akte van ondersplitsing, artikel 1x)

 

y. Vereniging

De Vereniging van Eigenaars zoals bedoeld in artikel 5:112 eerste lid onder e en artikel 5:124 van het Burgerlijk Wetboek. (Bron: akte van ondersplitsing, artikel 1y)

 

z. Algemene ledenvergadering

1. De vergadering van eigenaars als bedoeld in artikel 5:112 tweede lid onder d en artikel 5:125 eerste lid van het burgerlijkwetboek. (Bron: akte van ondersplitsing, artikel 1z)

2. De bijeenkomst van de Vereniging van Eigenaars van de onder 1y genoemde Vereniging van ondereigenaars, waarin bij meerderheid van rechtsgeldige stemmen, de leden van de VvE verbindende beslissingen, kunnen worden genomen

 

aa. Vergadering van de hoofdsplitsing

De vergadering van Eigenaars krachtens de hoofdsplitsing. (Bron: akte van ondersplitsing, artikel 1za)

 

ab. Voorzitter

De voorzitter van de onder 1y bedoelde ledenvergadering. (Bron: akte van ondersplitsing, artikel 1zb)

 

 

 

Organisatie

Artikel 2 Organisatie

a.     Algemeen

De vereniging voert het beheer over, en draagt de zorg voor het onderhoud van, de gemeenschappelijke gedeelten en gemeenschappelijke zaken (Bron: akte van hoofdsplitsing, artikel 16 lid 1)

 

De vereniging is als volgt georganiseerd:

 

b.    Bestuur

  1. Zie artikel 1c.
  2. Het bestuur bestaat uit een oneven aantal bestuurders. Het aantal bestuurders wordt door de vergadering bepaald (Bron: akte van hoofd- en ondersplitsing artikel 53, lid 1). Het Bestuur bestaat uit minimaal drie personen.
  3. Bestuurders zijn voor onbepaalde tijd benoemd. Zij kunnen te allen tijde door de algemene ledenvergadering worden geschorst of ontslagen (Bron: akte van hoofd- en ondersplitsing, artikel 53, lid 3)
  4. Voor zover het nemen vaan spoedeisende maatregelen noodzakelijk is, is het Bestuur zonder toestemming van de algemene ledenvergadering hiertoe bevoegd. Hiervoor is een machtiging van de voorzitter nodig. Boven een bedrag van € 1.500 is toestemming van de algemene ledenvergadering nodig (Bron: akte van hoofd- en ondersplitsing, artikel 53, lid 6)
  5. In bestuursvergaderingen komt iedere bestuurder één stem toe. (Bron: akte van hoofd- en ondersplitsing, artikel 53, lid 8c)
  6. Besluiten kunnen alleen worden genomen met volstrekte meerderheid van stemmen. (Bron: akte van hoofd- en ondersplitsing, artikel 53, lid 8d)
  7. Het Bestuur kan ook buiten de vergadering besluiten nemen, mits alle bestuurders schriftelijk, per fax of e-mail, instemmen met het besluit. (Bron: akte van hoofd- en ondersplitsing, artikel 53, lid 8e)
  8. Een Bestuurder heeft geen stemrecht indien besluiten hem, echtgenoot/echtgenote, geregistreerd partner of bloedverwanten in rechte lijn direct of indirect een meerderheidsbelang hebben, rechten worden toegekend of verplichtingen worden kwijtgescholden (Bron: akte van hoofd- en ondersplitsing, artikel 53, lid 9)
  9. Het Bestuur is verplicht een register van eigenaars en gebruikers aan te leggen. Bij wijzigingen wordt het register aangepast (Bron: akte van hoofd- en ondersplitsing, artikel 54, lid 1+3). Verantwoordelijkheid tot melding ligt echter bij de eigenaren en gebruikers van een appartementsrecht
  10. Boeken en andere gegevensdragers van de vereniging worden tot de opheffing van de splitsing bewaard door het Bestuur (Bron: akte van hoofd- en ondersplitsing, artikel 55). Bij vertrek van een bestuurslid worden de beschikbare gegevens verplicht overgedragen.
  11.  Het Bestuur stelt een beheerder aan voor het voeren van een administratie, incasseren van betalingen en achterstanden en technisch en bouwkundig beheer (Bron: akte van hoofd- en ondersplitsing, artikel 56, lid 1+2)

 

De volgende commissies zijn ingesteld:

 

c.     Technische commissie

  1. De commissie bestaat uit twee leden
  2. De leden worden voor onbepaalde tijd benoemd
  3. De commissie beheert de sleutels tot de technische ruimten
  4. De commissie heeft toegang tot de technische ruimten
  5. De commissie ziet erop toe dat contracten aangaande de techniek, waaronder periodiek onderhoud, worden nageleefd. Het toezicht heeft betrekking op het (periodiek) uitvoeren van onderhoud, kwaliteit van de uitgevoerde werkzaamheden, correct functioneren van installaties
  6. Commissieleden voeren, eventueel met andere bewoners en/of huismeester, kleine technische werkzaamheden uit.
  7. De technische commissie heeft de beschikking over sleutels van technische ruimten. Deze ruimten zijn voor Eigenaren en gebruikers niet toegankelijk.
  8. De commissie overlegt twee keer per jaar, en vaker indien nodig, met een lid van het Bestuur
  9. De commissie brengt verslag uit aan de Algemene ledenvergadering, zo nodig vergezeld van adviezen voor het beleid in de komende jaren
  10. De Algemene ledenvergadering kan de benoeming van de commissie ook tussentijds herroepen, maar alleen onder gelijktijdige benoeming van een nieuwe commissie
    1. De commissie bestaat uit twee leden
    2. De leden worden voor onbepaalde tijd benoemd
    3. De commissie controleert of het onderhoud in de algemene gedeelten conform planning plaatsvindt. Het onderhoud bestaat uit glasbewassing, schoonmaak, schoonmaak containers en tuinwerkzaamheden doen. Het toezicht heeft betrekking op het (periodiek) uitvoeren van onderhoud, kwaliteit van de uitgevoerde werkzaamheden
    4. Het schoonmaakbedrijf krijgt toegang tot de ruimte(n) waar water en afvoer beschikbaar is.
    5. Commissieleden voeren, eventueel met andere bewoners en/of huismeester, kleine werkzaamheden uit
    6. De commissie overlegt twee keer per jaar, en vaker indien nodig met een lid van het Bestuur
    7. Zij brengt verslag uit aan de Algemene ledenvergadering, zo nodig vergezeld van adviezen voor het beleid in de komende jaren
    8. De Algemene ledenvergadering kan de  benoeming van de commissie ook tussentijds herroepen, maar alleen onder gelijktijdige benoeming van een nieuwe commissie

d.    Dagelijks Onderhoudscommissie

 

e.    Aangezicht gebouw commissie

  1. De commissie bestaat uit twee leden
  2. De leden worden voor onbepaalde tijd benoemd
  3. De commissie ziet toe op correctie naleving van het huishoudelijk reglement en andere van toepassing zijnde artikelen uit hoofd- en ondersplitsingsakte
  4. De commissie zorgt, in overleg met de bewoners die het betreft en huismeester, voor het aankleden van de binnen- (waaronder hallen) en buitenruimten (waaronder de Spiegeltuin) van de Croon
  5. De commissie ondersteunt de feestcommissie bij opbouw en afbraak van de benodigdheden voor het feest
  6. De commissie overlegt twee keer per jaar, en vaker indien nodig met een lid van het Bestuur
  7. Zij brengt verslag uit aan de Algemene ledenvergadering, zo nodig vergezeld van adviezen voor het beleid in de komende jaren
  8. De Algemene ledenvergadering kan de benoeming van de commissie ook tussentijds herroepen, maar alleen onder gelijktijdige benoeming van een nieuwe commissie

 

f.      Kascommissie

  1. De commissie bestaat uit twee leden
  2. De leden worden voor onbepaalde tijd benoemd
  3. Na afloop van het lopende boekjaar wordt de jaarrekening en balans gecontroleerd
  4. De commissie houdt niet alleen een rechtmatigheidscontrole, maar controleert ook de doelmatigheid van het financiële beleid van het Bestuur én Beheerder. Zij brengt verslag uit aan de Vergadering, zo nodig vergezeld van adviezen voor het beleid in de komende jaren
  5. De commissie brengt verslag uit aan de Algemene ledenvergadering, zo nodig vergezeld van adviezen voor het beleid in de komende jaren
  6. De Vergadering kan de benoeming van de commissie ook tussentijds herroepen, maar alleen onder gelijktijdige benoeming van een nieuwe commissie

 

g.    Feestcommissie (Bestuur)

  1. De feestcommissie bestaat uit de bestuursleden
  2. De leden worden voor onbepaalde tijd benoemd
  3. Samen met de leden van de commissie Aanzien gebouw is het doel bij voorkomende gelegenheden feesten te organiseren
  4. De commissie brengt verslag uit aan de Algemene ledenvergadering, zo nodig vergezeld van adviezen voor het beleid in de komende jaren
  5. Het Bestuur vraagt jaarlijks een bijdrage aan de leden voor het organiseren van een feest
  6. De Algemene ledenvergadering kan de benoeming van de feestcommissie ook tussentijds herroepen, maar alleen onder gelijktijdige benoeming van een nieuwe feestcommissie.
  7. Bij conflicten of het niet nakomen van verplichtingen zullen de commissies onmiddellijk het bestuur inschakelen. Het bestuur zal naar bewoners acties uitzetten conform de artikelen uit de splitsingsakte
  8. Bij conflicten of het niet nakomen van verplichtingen door leveranciers en partijen die voor onderhoud zijn ingeschakeld, zullen de commissies het Bestuur direct informeren. In overleg zal de Beheerder worden ingeschakeld

h.    Handhaving

 

i. Bijzondere commissies

De Algemene ledenvergadering kan voor bijzondere onderwerpen vaste en ad hoc commissies instellen. De leden van vaste commissies worden voor onbepaalde tijd benoemd. De leden van commissies ad hoc worden voor bepaalde tijd benoemd. De leden van de commissies kunnen te allen tijde door de Vergadering worden ontslagen.

 

j. Leden

  1. Zoals beschreven in artikel 1evan dit huishoudelijk reglement
  2. Een lid kan iemand anders een volmacht geven om zich tijdens de Algemene ledenvergadering te laten vertegenwoordigen.

 

 

 

 

Besluitvorming

Opzet ledenvergadering

Artikel 3

a. Beheer

  1. De Vereniging voert het beheer over en draagt zorg voor het onderhoud van de gemeenschappelijke ruimten en de gemeenschappelijke zaken. De Vergadering beslist over het beheer van de gemeenschappelijke ruimten.
  2. Het Bestuur is verplicht een meerjarenonderhoudsplan te laten maken, voor een periode van minimaal 5 jaar. Indien de termijn langer is dan vijf jaar moet het plan minimaal een keer per vijf jaar worden herzien (Bron: akte van hoofd- en ondersplitsing, artikel 10, lid 2
  3. In 2012 wordt de dotatie op basis van het meerjarenonderhoudsplan voor het eerst vastgesteld.
  4. De dotatie voor het meerjarenonderhoudsplan wordt ieder jaar met minimaal de inflatie van het voorgaande jaar verhoogd. In de praktijk betekent dit dat de inflatie uit 2012 (bijvoorbeeld 2,5) ertoe leidt dat de dotatie voor het meerjarenonderhoudsplan in 2013 met minimaal hetzelfde percentage van 2,5 stijgt.

 

b. Algemene ledenvergadering

  1. De Algemene ledenvergadering vindt plaats op de derde woensdag in mei (akte van ondersplitsing, artikel 45, lid 1+2). In verband met vakanties en feestdagen kan hiervan worden afgeweken. De vergadering moet plaatsvinden binnen zes maanden na afsluiting van het boekjaar. De eerste Algemene ledenvergadering, na oplevering van de privégedeelten, zal plaatsvinden in november 2012, daarna steeds in mei.
  2. De uitnodiging voor de vergadering vindt minimaal 14 dagen voor aanvang van de vergadering schriftelijk plaats (Bron: akte van hoofd- en ondersplitsing, artikel 45, lid 8). Aanvulling: onder schriftelijk wordt ook verstaan het toezenden van de uitnodiging van e-mail aan die leden die hebben aangeven de correspondentie, uitnodigingen en dergelijke per e-mail te ontvangen.

 

c. Machtiging bestuur

De Algemene ledenvergadering machtigt het Bestuur tot het verrichten van alle financiële handelingen binnen de begroting die in het belang van de Vereniging noodzakelijk zijn (Bron: akte van hoofd- en ondersplitsing, artikel 53).

 

d. Inspraak leden

  1. Voor aanvang van de Algemene ledenvergadering kan een Eigenaar of Gebruiker spreektijd aanvragen. Het bestuur plaatst het onderwerp op de agenda.
  2. Spreektijd voor het onderwerp wordt minimaal zeven kalenderdagen voor aanvang van de Ledenvergadering aangevraagd (akte van hoofd- en ondersplitsing, artikel 45, lid 8).
  3. Een spreker krijgt drie minuten spreektijd om het onderwerp toe te lichten.

 

e. Spoedeisende gevallen

In spoedeisende gevallen kunnen de leden van de Vereniging ook schriftelijk of via E-mail worden geraadpleegd.

 

f.  Vaststelling, wijziging op of ontheffing van het huishoudelijk reglement

  1. Een vaststelling of wijziging van het huishoudelijk reglement is mogelijk na instemming door de Algemene ledenvergadering met een meerderheid van tenminste twee/derde van het aantal stemmen, uitgebracht in een vergadering, waarin een aantal eigenaren tegenwoordig of vertegenwoordigd is, dat tenminste twee/derde van het totaal aantal stemmen kan uitbrengen.  Als er geen geldig besluit genomen kan worden dient een nieuwe vergadering uitgeschreven te worden, te houden niet vroeger dan twee weken en niet later dan zes weken na de eerste vergadering.  In deze tweede vergadering volstaat een twee/derde meerderheid van het aantal aanwezige stemmen.  (Bron: akte van hoofdsplitsing artikel 59, lid 4, akte van ondersplitsing artikel 59, lid 4, akte van hoofdsplitsing artikel 52 lid 5 en lid 6, akte van ondersplitsing artikel 52 lid 5 en 6 )
  2. Een ontheffing van het huishoudelijk reglement is mogelijk na instemming door de Algemene ledenvergadering met een meerderheid van tenminste twee/derde van het aantal stemmen, uitgebracht in een vergadering, waarin een aantal eigenaren tegenwoordig of vertegenwoordigd is, dat tenminste twee/derde van het totaal aantal stemmen kan uitbrengen. Als er geen geldig besluit genomen kan worden dient een nieuwe vergadering uitgeschreven te worden, te houden niet vroeger dan twee weken en niet later dan zes weken na de eerste vergadering.  In deze tweede vergadering volstaat een twee/derde meerderheid van het aantal aanwezige stemmen. (bron: akte van hoofdsplitsing artikel 59, lid 5, akte van ondersplitsing artikel 59, lid 5, , akte van hoofdsplitsing artikel 52 lid 5 en lid 6, akte van ondersplitsing artikel 52 lid 5 en 6 )

 

g. Rechtsgeldige besluiten

  1. Stemgerechtigd zijn Eigenaren of beperkt gerechtigden (op basis van erfpacht of vruchtgebruik) (Bron: akte van hoofd- en ondersplitsing, artikel 47, lid 1)
  2. Stemrecht wordt uitgeoefend door diegenen die de kosten dragen, dat hoeven niet alle eigenaren te zijn (Bron: akte van hoofd- en ondersplitsing, artikel 47, lid 2)
  3. Een Eigenaar kan zijn stemrecht niet uitoefenen als aan hem, zijn echtgenoot/echtgenote, geregistreerd partner, bloedverwanten in rechte lijn rechten kunnen worden toegekend (Bron: akte van hoofd- en ondersplitsing, artikel 47, lid 4)
  4. Een Eigenaar die verhinderd is aan de Algemene leden vergadering deel te nemen kan zijn /haar stemrecht aan een andere Eigenaar of derden ter beschikking stellen. Dit gebeurt door middel van een schriftelijke volmacht. Een Bestuurder kan niet als gevolmachtigde optreden (Bron: akte van hoofd- en ondersplitsing, artikel 49)
  5. Alle besluiten waarvoor in dit reglement krachtens wet geen afwijkende regeling is voorgeschreven, worden genomen met volstrekte meerderheid van uitgebrachte stemmen (Bron: akte van hoofd- en ondersplitsing artikel 50, lid 1). Volstrekte meerderheid betekent meer dan 50% van het benodigde aantal stemmen.
  6. Bij staking van stemmen wordt het voorstel verworpen (Bron: akte van hoofd- en ondersplitsing, artikel 50, lid 2)
  7. Bij stemming over personen, en geen van hen de volstrekte meerderheid krijgt, wordt tussen de twee personen met de meeste stemmen herstemd. Indien meer dan twee personen de meeste stemmen hebben verkregen, wordt door loting uitgemaakt welke twee van hen voor herstemming in aanmerking komen (Bron: akte van ondersplitsing, artikel 50, lid 2)
  8. Eigenaars kunnen zonder aanwezig te zijn, schriftelijk instemmen met een voorstel. Onder schriftelijk instemmen wordt ook een fax of e-mail verstaan. (Bron: akte van ondersplitsing, artikel 50 lid 3)

 

h. Wijzigen of intrekken gegeven goedkeuring

Aan een gegeven goedkeuring, toestemming of ontheffing kunnen voorwaarden worden verbonden. Goedkeuring, toestemmingen en ontheffingen kunnen worden gewijzigd of ingetrokken (Bron: akte van hoofd- en ondersplitsing, artikel 24).

 

 

Artikel 4 Onderdelen behorende tot de algemene delen en algemene zaken

  1. (Bron: akte van ondersplitsing artikel 17, lid 1)
  2. Tot de gemeenschappelijke gedeelten en de gemeenschappelijke zaken behoren:

a)     Grond funderingen, dragende muren, kolommen, het geraamte van het gebouw, de gevels, de balkenconstructies, de galerijen, de daken (inclusief de waterkerende lagen), de dakbedekking, dakkapellen, schoorstenen, rook- en ventilatiekanalen, de vuilstortkokers, de lift- en leidingschachten, alsmede de vloeren en de wanden die de scheiding vormen tussen (een) gemeenschappelijk (e) gedeelte(n) en (een) privégedeelte(n) of tussen privégedeelten;

b)     Het hek- en traliewerk (voor zover geen privé tuinafscheiding), de borstweringen, de (vlucht-)trappen, de entrees, de hallen en gangen, de trappenhuizen en hellingbanen, de algemene bergingen, de fietsenbergingen, de containerruimten, de ruimten voor energievoorzieningen, de liftmachines, de (stads-)verwarmingsinstallatie en de warmwaterinstallatie (voor zover geen eigendom van derden), de hydrofoorinstallaties en de vuilcontainers;

c)     De plafonds en overige afwerklagen en de bekleding van de vloeren en wanden die zich niet bevinden in een privégedeelte, alsmede de plafonds en afwerklagen van de vloeren en van de balkons, ook voor zover aanwezig binnen een privégedeelte;

d)     Zowel de raamkozijnen met de glazen ramen en de sponningen als de deurkozijnen met de deuren en drempels (waaronder zijn inbegrepen schuifpuien met schuifdeuren) die zich bevinden in de (al dan niet aan de balkons of terrassen grenzende) gevels en/of in de wanden die de scheiding vormen tussen gemeenschappelijke gedeelten of tussen (een)  gemeenschappelijk (e) gedeelte(n) en een privégedeelte, alsmede het bij een en andere behorende hang- en sluitwerk;

e)     De energiebesparende voorzieningen in of aan de gemeenschappelijke gedeelten en/of de gemeenschappelijke zaken;

f)     De installaties met de daarbij behorende leidingen, voorzieningen en overige werken van: de liften, de hydroforen, de (stads-)verwarming dan wel (gecombineerde) blokverwarming en/of warmwatervoorziening , met inbegrip van de radiatoren, radiatorkranen en warmtemeters in een privégedeelte (voor zover geen eigendom van derden), de luchtbehandeling en de ventilatie, rook- en branddetectie en de brandbestrijding, bliksembeveiliging of andersoortige centrale aarding, de algemene beveiliging, de gemeenschappelijke verlichting, niet bestemd zijn om uitsluitend door een eigenaar of gebruiker te worden gebruikt voor een privégedeelte

g)     De leidingen voor:

  1. de afvoer van hemelwater, gootwater, fecaliën,
  2. het transport van gas, water, elektriciteit-, telefoon-, audio- en videosignalen vanaf de aansluitingen op de dienstleidingen tot aan de meterkast van het privégedeelte

h)    De huisbel- en deuropeninstallatie, ook voor zover deze zich in de privégedeelten bevinden, met de daarbij behorende leidingen, voorzieningen en overige werken, alsmede de brievenbussen;

i)      De overige collectieve voorzieningen;

j)      Bij twijfel of een gedeelte of zaak tot de hoofd- of ondersplitsing behoort wordt dit aan de algemene ledenvergadering voorgelegd die een beslissing neemt (Bron: akte van ondersplitsing, artikel 18)

 

 

Artikel 5 Onderdelen behorende tot de privé gedeelten

  1. (Bron: akte van ondersplitsing artikel 17, lid 2)

a)     De leidingen voor:

  1. Afvoer van hemelwater, gootwater, fecaliën
  2. Het transport van gas, water, elektriciteit-, telefoon-, audio- en videosignalen vanaf de meterkast

b)     De installaties met de daarbij behorende leidingen, voorzieningen en overige werken voor de zelfstandige verwarming en koeling van een privégedeelte;

c)     Al die zaken die bestemd zijn om uitsluitend te worden gebruikt door de Eigenaar of Gebruiker van – of uitsluitend dienstbaar zijn aan – één privégedeelte, voor zover niet anders in het reglement vermeld of met inachtneming van het bepaalde in lid e van dit artikel.

d)     Op nieuwe gemeenschappelijke gedeelten en zaken, zoals nieuwe gemeenschappelijke installaties, is het voorgaande van toepassing, met ingang van de dag van aanbrenging daarvan

e)     Bij twijfel of een gedeelte of zaak tot de hoofd- of ondersplitsing behoort wordt dit aan de algemene ledenvergadering voorgelegd die een beslissing neemt (Bron: akte van ondersplitsing, artikel 18)

 

 

Artikel 6 Risico en aansprakelijkheid betrokken eigenaar

  1. Alle privégedeelten, met uitzondering van de zich daarin bevindende gemeenschappelijke gedeelten en/of gemeenschappelijke zaken, zijn voor rekening en risico van de betrokken eigenaar. Dit geldt niet voor schade veroorzaakt door een evenement dat buiten het privégedeelte heeft plaatsgehad. Gemeenschappelijke gedeelten en/of gemeenschappelijke zaken in privégedeelten zijn voor rekening en risico van de vereniging  (Bron: akte van hoofd- en ondersplitsing, artikel 30)
  2. Iedere Eigenaar en Gebruiker is aansprakelijk voor de door hem aan het gebouw, grond, of gemeenschappelijke zaken toegebrachte schade en voor onredelijke hinder voor zover deze schade of hinder aan hemzelf, aan zijn huisgenoten, personeel kan worden toegerekend. (Bron: akte van ondersplitsing, artikel 3, lid 1). Dit geldt ook voor bezoekers.
  3. Noch de gezamenlijke Eigenaars noch de Vereniging zullen/zal aansprakelijk kunnen worden gesteld door een Eigenaar of Gebruiker van een appartementsrecht voor diefstal van of schade toegebracht aan privébezittingen die zich in of op gemeenschappelijke gedeelten bevinden (Bron: akte van ondersplitsing, artikel 3, lid 2)
  4. Iedere eigenaar en gebruiker is altijd verplicht en bevoegd tot het nemen van maatregelen die een gevaar voor gemeenschappelijke gedeelten en/of gemeenschappelijke zaken met zich meebrengen. Het bestuur moet per omgaande worden gewaarschuwd (Bron: akte van hoofd- en ondersplitsing, artikel 4)
  5. Bij belangrijke schade in een privégedeelte, of als die schade dreigt te ontstaan en er gevaar of ernstige hinder voor andere Eigenaars en/of Gebruikers dreigt, os iedere Eigenaar of Gebruiker verplicht maatregelen te nemen. Het bestuur moet per omgaande worden gewaarschuwd (Bron: akte van hoofd- en ondersplitsing, artikel 4)

 

 

Artikel 7 Gebruik privégedeelte

  1. Gebruik van privégedeelten is in overeenstemming met hetgeen in de akte van hoofdsplitsing is bepaald. Appartementsrechten met de indices 3-104: woning met berging. Appartementsrechten met indices 105 en 106: commerciële ruimte (Bron: akte van ondersplitsing, artikel 25, lid 1)

 

 

Artikel 8 Toegang en veiligheid

a. Toegang en veiligheid

  1. Alle deuren en hekken van de Gemeenschappelijke gedeelten dienen normaal gesloten te blijven en iedere Eigenaar en Gebruiker dient erop toe te zien dat geen ongewenste personen het Gebouw betreden.
  2. Het is niet toegestaan dat onbekenden toegang tot het gebouw te verlenen. Het is de Eigenaar of Gebruiker toegestaan een sleutel  aan derden te verstrekken. Hier dient echter zeer terughoudend mee te worden omgegaan.

 

b. Spelende minderjarigen

Het (laten) spelen van minderjarigen in de Gemeenschappelijke delen, waaronder de parkeergarage, fietsenstalling, berging, trappenhuizen en liften is niet toegestaan.

 

 

Artikel 9 Gebruik Spiegeltuin

  1. De binnentuin wordt Spiegeltuin genoemd
  2. Het is in de Spiegeltuin niet toegestaan om klein meubilair te plaatsen.
  3. Eigenaren en gebruikers van de commerciële ruimten (appartementsindex 105 + 106) mogen geen (tuin)meubilair en/of parasols in de Spiegeltuin plaatsen.
  4. De Spiegeltuin mag  niet worden gebruikt voor het parkeren van auto’s, caravans, boten, trailers, tenten, motoren, (bak)fietsen en dergelijke.
  5. In het algemene gedeelte van de Spiegeltuin geldt een algeheel rookverbod.
  6. De Eigenaren van de commerciële ruimten met indices 105 en 106 zijn verplicht tot het onderhoud en zonodig vernieuwing van zowel de raamkozijnen met de glazen ramen en de sponningen als de deurkozijnen met de deuren en drempels die zich bevinden in de gevel die genoemde appartementsrechten begrenzen, alsmede het bij een en ander behorende hang en sluitwerk. De Eigenaren zijn verplicht deze zaken te onderhouden op een gelijke wijze zoals deze zaken ook elders in het gebouw worden onderhouden en zonodig vernieuwd. Voor wat kleurstelling aan deze onderdelen aan de buitenzijde betreft, is het bepaalde in artikel 52, lid 3 van de akte van ondersplitsing leidend. (Bron: akte van ondersplitsing, artikel 8, lid 3). In de akte van ondersplitsing, artikel 52, lid 3 staat dat de Algemene ledenvergadering onder andere de kleur bepaalt.

 

 

Artikel 10 Gebruik Engels hof

  1. Nooduitgang: ten laste van de appartementsrechten met indices 4, 6, 7, 10 en 11, als dienend erf, en ten behoeve van alle appartementsrechten (indices 3 tot en met 106) als heersend erf, de erfdienstbaarheid inhoudende dat de eigenaar van het dienend erf moet dulden, dat de eigenaren van het heersend erf in geval van nood via het Engels hof, gelegen op het dienend erf, kunnen gaan van het appartementscomplex naar de openbare weg, zijnde de Bordeslaan te ’s-Hertogenbosch. Het Engels hof mag derhalve in geen geval worden afgesloten of zodanig worden ingericht dat de uitgang bij een noodsituatie niet te gebruiken valt. (Bron: akte van ondersplitsing, te vestigen erfdienstbaarheden, blz. 51, a)
  2. Uitgang: ten laste van de appartementsrechten met indices 4, 6, 7, 10 en 11, als dienend erf, en ten behoeve van alle appartementsrechten (indices 3 tot en met 106) als heersend erf, de erfdienstbaarheid inhoudende dat de eigenaar van het dienend erf moet dulden, dat de eigenaren van het heersend erf in geval van nood via het Engels hof, gelegen op het dienend erf, kunnen gaan van het desbetreffende appartement naar de openbare weg, zijn de Bordeslaan te ’s-Hertogenbosch en vice versa. Het Engels hof mag derhalve in geen geval worden afgesloten of zodanig worden ingericht dat het niet als uitgang te gebruiken valt. (Bron: akte van ondersplitsing, te vestigen erfdienstbaarheden, blz. 51, b)

 

 

Artikel 11 Gebruik Hofmeesterstraat

  1. De bewoners van de appartementen op de begane grond aan de Hofmeesterlaan mogen geen plantenbakken, tuinmeubilair en parasols op de Hofmeesterlaan plaatsen.
  2. De ‘Aangezicht gebouw commissie’ zal bij het gebouw passende plantenbakken aanschaffen.
  3. Budget hiervoor wordt beschikbaar gesteld, na goedkeuring door de Algemene Ledenvergadering.

 

 

Artikel 12 Algemene uitstraling gebouw

a. Aanschaf plantenbakken, beplanting, gebruik tuinmeubilair, parasols, enz.

In aanvulling op hetgeen in artikel 11 van dit huishoudelijk reglement is bepaald:

  1. Eigenaren en gebruikers van de appartementen aan het Engels Hof, de appartementen met balkon en/of loggia aan de Spiegeltuin en de Bordeslaan, de appartementen met terrassen aan de Spiegeltuin en de Bordeslaan en de appartementen met loggia aan de Bordeslaan worden verzocht om bij het aanschaffen van plantenbakken, tuinmeubilair en parasols zoveel mogelijk rekening te houden met het aanzien van het gebouw. Eigenaren en bewoners worden verzocht zich aan te sluiten bij hetgeen in artikel 14 van dit reglement is beschreven.
  2. Plantenbakken en dergelijke mogen alleen aan de binnenzijde van balkons, loggia’s en terrassen worden opgehangen. Dit in verband met de aansprakelijkheid van individuele bewoners of vereniging naar aanleiding van gevaar, schade en dergelijke.
  3. Planten(bakken) tuinmeubilair, parasols, enz. mogen niet zo worden geplaatst dat zij het zicht van andere Eigenaren of Gebruikers belemmeren.
  4. Zonder toestemming van de Algemene ledenvergadering is het niet toegestaan dat planten of heesters opgroeien tot voorbij 50 centimeter beneden het laagste raamkozijn van de eerste verdieping van het gebouw (Bron: akte van hoofd- en ondersplitsing, artikel 31, lid 2). Aanvulling: beplanting op balkons, terrassen en Engels hof, mag de hoogte van 200 centimeter, gemeten vanaf de vloer, niet overschrijden.

 

b. Brievenbus

In de brievenbussen aangetroffen niet gewenste drukwerken, enzovoort, mogen niet in de trappenhuizen of de hal worden gedeponeerd (stickers tegen niet gewenst drukwerk zijn uitgereikt of te verkrijgen bij de gemeente).

 

c. Afvalstoffen en huisvuil

  1. De afvoer van vuilnis en dergelijke zal overeenkomstig de geldende richtlijnen van de gemeente ‘s-Hertogenbosch plaatsvinden (bron: akte van hoofd- en ondersplitsing, artikel 21, lid 5)
  2. Op het terrein rondom het Gebouw met inbegrip van de Spiegeltuin en alle Gemeenschappelijke gedeelten en doorgangen mogen geen afvalstoffen, afvalzakken, papier, drukwerk, kranten, voedsel (voor dieren) en dergelijke worden gedeponeerd
  3. Het is niet toegestaan om vuil, waaronder ook begrepen sigaren- en sigarettenpeuken, en dergelijke weg te werpen in de Gemeenschappelijke gedeelten zoals entrees, liften, trappenhuizen, enz.
  4. 4.   Containers zijn over twee ruimtes verdeeld. Dit punt wordt verder ingevuld op basis van de beschikbare containers
  5. Afval dat niet in de daarvoor bestemde voorzieningen kan worden gedeponeerd en of afval dat niet tot het huisvuil kan worden gerekend (waaronder bouwafval, meubelen, enz.) dient door de Eigenaars of Gebruikers zelf te worden afgevoerd.
  6. Het is niet toegestaan om afval op enige wijze naast de getroffen voorzieningen te deponeren. De bewoner zal dan zijn/haar huisvuil mee terug moeten nemen en na het ledigen van de betreffende voorziening opnieuw zijn/haar huisvuil moeten aanbieden.
  7. Afval dat in de containers wordt gedeponeerd dient in een dichte zak te zitten, dit in verband met stankoverlast.
  8. De containerruimtes dienen ten alle tijden afgesloten te zijn en de verlichting dient uit geschakeld te worden.

 

d. Overlast door stank, trillen of geluid

In de appartementen en bergingen is het niet toegestaan motoren, werktuigen, gereedschappen of andere goederen, welke door geluid, trillen of stank overlast kunnen veroorzaken te gebruiken, te repareren of te plaatsen.

 

e.  Elektrische verstoringen

Elektrische apparaten dienen ten behoeve van radio en televisie te zijn ontstoord

 

f. Vervuiling door Eigenaren, bewoners, gebruikers of gasten

Wanneer Eigenaren, Gebruikers of hun gasten op een of andere wijze de Gemeenschappelijke gedeelten vervuilen dienen zij zelf voor het schoonmaken daarvan te zorgen. Hieronder vallen ook de uitwerpselen van (huis)dieren. Indien dit wordt nagelaten zal de Bestuurder, na eerst de Eigenaar of Gebruiker in de gelegenheid te hebben gesteld zelf voor de schoonmaak zorg te dragen, hiertoe aan derden opdracht geven en de hieraan verbonden kosten bij de nalatige Eigenaar of Gebruiker in rekening brengen.

 

g. Technische ruimten en daken

  1. De technische ruimten en de daken van het Gebouw, mogen niet worden betreden, behalve voor het verrichten van door de Bestuurder of het Bestuur noodzakelijk geachte of door hen opgedragen werkzaamheden. Voor wat betreft het betreden van de technische ruimten, behoudens de liftmachinekamers voor regelmatige controle, kan het Bestuur daarvoor een persoon, waaronder leden van de technische commissie, aanwijzen.
  2. Iedere Eigenaar is verplicht de gemeenschappelijke technische installaties en leidingen en andere gemeenschappelijke zaken te gedogen (Bron: artikel 29 Akte van hoofdsplitsing De Croon)

 

h. Lift

  1. Het is niet toegestaan de lift zwaarder te belasten dan staat aangegeven en anders te gebruiken den voor het vervoer van personen en handzame voorwerpen. Als de lift wordt aangewend voor een verhuizing van inboedels of het transport van goederen, dient men vooraf het Bestuur hiervan in kennis te stellen. Teneinde verschil van mening over al dan niet veroorzaakte schade te voorkomen, kan men voor de aanvang van de verhuizing het Bestuur vragen de situatie ter plaatse te beoordelen. In elk geval moet:
    1. Aan het vervoer van personen voorrang worden verleend;
    2. Eventuele verontreiniging direct na afloop ongedaan worden gemaakt;
    3. Elke beschadiging van lift en gebouw moet, door de veroorzaker, worden vergoed.
  2. Kinderen beneden de zes jaar mogen zonder begeleiding van volwassenen geen zelfstandig gebruik van de lift maken.

 

i. Stallen voertuigen, materialen, enz. buiten de stallingsgarage

Het is niet toegestaan langdurig (bak-)fietsen, bromfietsen, scooters, motoren, auto’s, speelgoed, materialen, dozen, containers, enz. tegen de gevels van het Gebouw of de Spiegeltuin te plaatsen. De auto’s, motoren en andere vervoersmiddelen worden geplaatst in de daarvoor bestemde parkeerkelder of fietsenstalling. Het meenemen van fietsen en bromfietsen in de lift, met uitzondering van het meenemen van een vouwfiets, is niet toegestaan. Fietsen mogen in de eigen berging worden gestald.

 

j. Geluid

Het maken van onnodig hinderlijke geluiden in alle Gemeenschappelijke gedeelten dient te allen tijde vermeden te worden. De algemene ledenvergadering kan toestemming geven (Bron: akte van hoofd- ondersplitsing, artikel 21, lid 1 + 3)

 

Aanvulling: het is niet toegestaan dusdanig muziek en geluid voort te brengen, radio, televisie, muziekinstallaties en muziekinstrumenten daaronder begrepen, dat dit in andere Privé-gedeelten hoorbaar is

 

k. Werkzaamheden buiten bepaalde uren te (laten) uitvoeren

  1. Werkzaamheden die bij andere Eigenaars of Gebruikers overlast kunnen bezorgen (waaronder geluidsoverlast, trillingen en dergelijke, zijn niet toegestaan:
  2. Maandag tot en met vrijdag: voor 8.00 uur ’s morgens en/of na 22.00 uur ’s avonds.
  3. Zaterdag: vóór 09.00 ’s morgens en na/of 22.00 uur ’s avonds
  4. Zon- en feestdagen: voor 10.00 ’s morgens en/of  na 22.00 uur ’s avonds
  5. Het bovenstaande is ook van toepassing op:

a)     Op alle gemeenschappelijke gedeelten en privégedeelten

b)     Laden en lossen

c)     Feesten en partijen in privégedeelten, ook als die na 22.00u voortduren

 

 

l. Brandbare/licht ontvlambare/ontplofbare/verontreinigende stoffen

(Bron: akte van hoofdsplitsing + ondersplitsing, artikel 27)

  1. Het op voorraad hebben van licht ontvlambare stoffen zoals benzine, petroleum, butagas en dergelijke, in de Gemeenschappelijke gedeelten niet toegestaan
  2. Uitzonderingen zijn mogelijk na schriftelijke toestemming van het Bestuur
  3. Extra verschuldigde premie voor de (opstal)verzekering komt voor rekening van de desbetreffende eigenaar
  4. In de privé-gedeelten kan een kleine hoeveelheid worden opgeslagen voor zover benodigd voor normaal huishoudelijk gebruik en voor zover geen stankoverlast veroorzakend.

 

m. Vuurwerk

  1. Het is niet toegestaan vuurwerk in de Spiegeltuin af te steken.
  2. Na het afsteken van vuurwerk in de Hofmeesterstraat, Bordeslaan of Magistratenlaan ruimt de afsteker de overblijfselen per omgaande op. Deze houdt er rekening mee dat de overblijfselen niet meer brandbaar zijn en op geen enkele wijze gevaar of overlast kunnen veroorzaken.

 

n. Aftakking elektriciteit

Het is in de algemene gedeelten niet toegestaan aftakkingen van kabels voor privé stroomgebruik aan te brengen.

 

o. Geen elektrische apparaten op gemeenschappelijke meters plaatsen

Het is niet toegestaan in bergingen en garages elektrische apparaten aan te sluiten en aangesloten te houden (bijvoorbeeld diepvriezers, koelkasten en dergelijke). Aan iedere toestemming van de algemene ledenvergadering is de voorwaarde verbonden dat kosten die het aangesloten houden van deze apparaten met zich mee brengt niet ten laste komen van de post “elektra” van de gemeenschappelijke ruimten

 

p. Belemmering doorgang

Uit het oogpunt van veiligheid is het niet toegestaan om op enigerlei wijze de doorgang door de gemeenschappelijke ruimten, in het bijzonder vluchtwegen, door het plaatsen van voorwerpen of andere obstakels (waaronder voertuigen, vuilniszakken en al of niet verplaatsbare bloembakken) te belemmeren (Bron: akte van hoofd- en ondersplitsing, artikel 21, lid 4)

 

q. Kleden en wasgoed op te hangen

Het is niet toegestaan kleden, kleding o overig wasgoed en dergelijke op of buiten de balustrade te hangen.

 

r. Eigenhandige reparaties of werkzaamheden aan gemeenschappelijke gedeelten uit te voeren

Het is niet toegestaan reparaties of andere werkzaamheden aan leidingen, trappenhuis, lift of galarijverlichting in de Gemeenschappelijke gedeelten te verrichten.

 

s. Airco installaties

Het is niet toegestaan airco-installaties en dergelijke op voor anderen zichtbare en/of hoorbare plaatsen te installeren.

 

t. Schotelantennes

Het is niet toegestaan schotelantennes of andersoortige ontvangstapparatuur op voor anderen zichtbare plaatsen te installeren; (Bron: akte van hoofdsplitsing, artikel 22, lid 2)

 

u. Rookverbod

Het is verboden te roken in de Gemeenschappelijke gedeelten (waaronder entree, trappenhuizen, liften en de Spiegeltuin)

 

v. Schilderijen, foto´s, plakkaten, enz.

De wanden van de hal, trappenhuis of lift mogen niet worden gebruikt voor het ophangen van schilderijen of andere voorwerpen en voor het aanbrengen van decoratie en dergelijke. In afwijking van het hier bepaalde is wel toegestaan: het doen van mededelingen van het Bestuur aan de eigenaars en gebruikers, op publicatieborden in de hallen. De algemene ledenvergadering kan ontheffing van dit artikel toestaan; (Bron: akte van hoofd- en ondersplitsing, artikel 21, lid 2+3)

 

w. Open haard en haardinstallaties

Het is niet toegestaan om open vuur of haardinstallaties aan te leggen (Bron: akte van hoofd/ en ondersplitsing: artikel 26 lid 2)

 

 

Artikel 13 Aanbrengen reclame, aanplakbiljetten, versieringen en naamplaatjes

a. Toestemming

Het aanbrengen van uiterlijke veranderingen aan, en/of wandversieringen, kasten, bloemen, planten, reclamebiljetten of andere voorwerpen in de Gemeenschappelijke gedeelten is niet toegestaan, anders dan na daartoe schriftelijk verkregen toestemming van het Bestuur (Bron: akte van hoofd- en ondersplitsing, artikel 24)

 

b. Naamplaatjes

  1. Het aanbrengen van naamplaatjes op het zogenaamde bellentableau geschiedt in uniforme uitvoering. Het schriftelijk aanvragen en aanbrengen hiervan wordt geregeld via de Bestuurder van de Vereniging, en op kosten van de desbetreffende vereniging van eigenaren.
  2. Afwijkende naamplaatjes zijn niet toegestaan.

 

c. Reclame, aanplakbiljetten en dergelijke aan te brengen

  1. Het is niet toegestaan lichtreclames, reclamebakken, aanplakbiljetten, reclamebiljetten, spandoeken, vlaggen, schijnwerpers, uithangborden, zonweringen, windschermen, (schotel)antennes en dergelijke aan of voor de ramen (van zowel Privé- als Gemeenschappelijke gedeelten) aan te brengen, met uitzondering van “Te Koop” of “Te Huur” biljetten (Bron: akte van hoofd- en ondersplitsing splitsing, artikel 21, lid 2 en artikel 22 lid 2).
  2. Een uitzondering wordt gemaakt voor vlaggen op feestdagen. Een afneembare vlaggenstok mag tegen de muur worden aangebracht. In overeenstemming met de uitstraling van het gebouw dient de vlaggenstok wit of antraciet grijs te zijn en een moderne strakke uitstraling te hebben.
  3. Uitzonderingen hierop kunnen slechts worden toegestaan na toestemming door de Vergadering, of zoals opgenomen in dit huishoudelijk reglement (Bron: akte van hoofd- en ondersplitsing, artikel 21, lid 2 en artikel 22 lid 3)
  4. Een uitzondering is opgenomen voor Eigenaren en gebruikers van de commerciële ruimten aan de Spiegeltuin (appartementsrechten met indices 105 en 106). Zij mogen (licht)reclame aanbrengen aan de buitengevel van het gebouw (Bron: akte van hoofd- en ondersplitsing, artikel 22, lid 2)

 

d. Verlies sleutels

  1. Bij verlies van sleutel(s) dient dit verlies onverwijld te worden gemeld bij de Beheerder, teneinde gebruik door onbevoegden zoveel mogelijk te voorkomen. Indien dit verlies leidt tot vervanging van sloten, dan zijn de kosten voor rekening van de veroorzaker.
  2. De beheerder beheert de sleutelcertificaten

 

 

Artikel 14 Aanbrengen van vloerbedekking, zonwering, screens

  1. Vloerbedekking in de appartementen dienst van zodanig samenstelling te zijn dat contactgeluiden zoveel mogelijk worden voorkomen. Harde vloerbedekking is toegestaan als aan een minimale isolatie-index voor contactgeluid (ico) van minimaal 10dB wordt voldaan (volgens NEN 5077). De bovenstaande regel geldt niet voor toiletten, wasruimten, keuken, balkons en terrassen. (Bron: akte van hoofd- en ondersplitsing, artikel 26, lid 1)
  2. Bij (vermoeden van) eventuele overtreding van bovenstaande gelden de regels zoals opgenomen in de akte van hoofdsplitsing, artikel 26b-26h (Bron: hoofdsplitsing + ondersplitsing, artikel 26b-26h)
  3. Zonwering en screens zijn toegestaan mits wordt voldaan aan de daaraan door de Ledenvergadering gestelde eisen. Voor deze eisen wordt verwezen naar artikel 22, lid 2 van de akte van ondersplitsing. Hierin is beschreven dat wind en/of buitenzonwering tijdens de bouw kunnen zijn aangebracht. De tijdens de bouw aangebrachte kleur(en) geldt/gelden als enige toegestane kleur(en). Het aanbrengen van zonwering of screens in deze kleuren is toegestaan. Indien een andere kleur wordt gekozen dient de Eigenaar op eerste schriftelijke oproep van het bestuur en voor eigen rekening het aangebrachte te laten vervangen c.q. verwijderen (Bron: akte van hoofd- en ondersplitsing, artikel 22, lid 2 en artikel 23, lid 1).
  4. Het bovengenoemde lid is ook van toepassing als het aangebrachte zich in een privégedeelte bevindt (Bron: akte van hoofd- en ondersplitsing, artikel 23, lid 2)

 

 

Artikel 15 Bouwwerken en/of erfafscheidingen op balkons, Engels hof en/of algemene delen

a. Bouwwerken

  1. Zonder toestemming van de algemene ledenvergadering is het verboden  op-, aan-, onder- of bijbouw aan algemene delen of algemene zaken of de privébalkons of Engels hof aan te brengen (Bron: akte van hoofd- en ondersplitsing, artikel 22, lid 1)
  2. Bouwwerken zoals tuinhuisjes, verblijven voor (huis)dieren en dergelijke, die boven de balustrade uitkomen, of die boven de erfafscheiding met de semiopenbare tuin uitkomen; op te richten

 

b. Afdekken van hekwerk of balkonafscheidingen

Het is niet toegestaan hekwerk of balkonafscheidingen die een open structuur (spijlen) of doorzichtige structuur (glas) kennen te blinderen of bekleden zodanig dat het architectonisch ontwerp wordt aangetast of medebewoners het uitzicht wordt ontnomen (Bron: akte van hoofd/ en ondersplitsing, artikel 23, lid 1).

 

c. Erfafscheidingen

Het is niet toegestaan erfafscheidingen op te richten anders dan bij en/of na de oplevering van het complex zijn aangebracht

 

d. Duiven

Het is verboden duiven of soortgelijke dieren te houden welke overlast voor de omwonenden kunnen opleveren.

 

e. Overbelasting

Van privéterrassen en balkons mag het draagvermogen niet worden overschreden zodat schade aan terrassen, balkons, plafonds en-of daken ontstaat (Bron: akte van hoofd- en ondersplitsing, artikel 31 lid 1)

 

f. Lichtinval

Eventuele toegestane bouwwerken, terrashekken, erfafscheidingen, beplanting enz. mag lichtinval van geen enkel gedeelte van het gebouw hinderen

 

 

Artikel 16 Centrale mechanische afzuiginstallatie

Voor alle eigenaars en gebruikers van een appartement dat aangesloten is op de centrale mechanische afzuiginstallatie geldt het navolgende:

  1. De inregelkleppen van de mechanische afzuiging mogen niet van stand worden gewijzigd.
  2. Het is alle eigenaars en gebruikers wel toegestaan op de inregelklep van de mechanische afzuiging in de keuken een motorloze wasemkap aan te sluiten, echter met dien verstande dat deze aangepast moet zijn aan het mechanisch afzuigsysteem.
  3. De apparatuur van de mechanische ventilatie in alle privé gedeelten mag slechts gewijzigd worden door personen en/of bedrijven aan wie door het Bestuur daartoe opdracht is gegeven.
  4. De eigenaar/eigenaren van appartementsrecht met index 106 is gerechtigd om rookgassen af te voeren via de schacht welke behoort tot appartementsrecht met index 105 (Bron: akte van ondersplitsing, artikel 26, lid 4)

 

 

Artikel 17 Gebruik stallingsgarage (Parkeren motorvoertuigen)

  1. Alleen de Eigenaren die conform akte van levering een gebruiksrecht hebben gekocht, kunnen per gebruiksrecht een motorvoertuig op een parkeerplaats stallen. Zij krijgen één toegangskaart per parkeerrecht uitgereikt (Bron: akte van hoofdsplitsing, artikel 20, lid 3, sub c+d).
  2. De parkeerplaatsen onder het Gebouw zijn alleen bedoeld voor het stallen van vervoersmiddelen (zoals auto’s en motoren) en niet voor opslag van welke aard dan ook. Het stallen van scooters, bromfietsen, (bak)fietsen, caravans, boten, trailers, tenten, enz., op de parkeerplaatsen is niet toegestaan.
  3. Het is alleen toegestaan om de parkeerplaatsen te gebruiken binnen de grenzen van de parkeerplaats en met een maximale hoogte van 2 meter (Bron: akte van hoofdsplitsing, artikel 20, lid 3, sub b).
  4. Binnen het complex gelden de algemeen geldende Nederlandse verkeersregels met die uitzondering dat er niet harder mag worden gereden dan max. 10 km per uur en dat voetgangers te allen tijde voorrang hebben.
  5. Het is verboden een voertuig in de garage te wassen.
  6. Bewoners en Eigenaren zonder een recht in de stallingsgarage worden verzocht om verder geen gebruik te maken van de garage.

 

Artikel 18 Gebruik fietsenstalling

  1. Bij ieder appartementsrecht horen twee key cards die toegang geven tot de fietskelder (Bron: akte van hoofdsplitsing, artikel 20, lid 3, sub b).
  2. Key cards zijn verkrijgbaar bij het Bestuur (Bron: akte van hoofdsplitsing, artikel 20, lid 3, sub h). Een Eigenaar is niet verplicht de key cards af te nemen. Conform akte (van ondersplitsing, artikel 17, lid b)  zijn wel de maandelijkse onderhoudskosten verschuldigd.
  3. De Key cards mogen niet aan derden worden uitgeleend. Wel kan de Eigenaar de key cards overhandigen aan een andere Eigenaar of Gebruiker. De Eigenaar blijft te allen tijden verantwoordelijk.

 

 

Artikel 19 Schade en dergelijke

  1. Iedere Eigenaar, bewoner en Gebruik is verplicht alle handelingen te laten waardoor schade kan worden toegebracht aan de belangen van andere Eigenaars, bewoners en Gebruikers, hypotheekhouders en andere beperkt gerechtigden of aan belangen van de vereniging. Hij is verplicht alles te doen wat dienstig kan zijn ter voorkoming van die schade en hij is verplicht voor zover dit redelijk is om maatregelen te dulden die de strekking hebben bedoelde schade te voorkomen, te beperken dan wel op te heffen (Bron: akte van hoofd- en ondersplitsing, artikel 2, lid 3).
  2. In het geval dat in een privégedeelte belangrijke schade is ontstaan of dreigt te ontstaan of gevaar dreigt voor ernstige hinder van de andere Eigenaars, bewoners en Gebruikers, is iedere eigenaar bewoner en Gebruiker verplicht de Beheerder onverwijld te waarschuwen en de nodige maatregelen te nemen (Bron: akte van hoofd- en ondersplitsing, artikel 5).
  3. Indien aan de opstal dan wel aan het licht doorlatende glas schade is ontstaan dient dit zo snel mogelijk gemeld te worden aan de Beheerder. De Beheerder zal zo snel mogelijk opdracht tot herstel geven alsmede de claim bij de verzekeringsmaatschappij leggen.

 

 

Artikel 20 Storingen, verstoppingen en lekkages

a.              Storingen

Storingen of noodzakelijke herstellingen van de gemeenschappelijke voorzieningen of openbare ruimten worden per ommegaande aan de Beheerder gemeld. Reparaties binnen de appartementsgedeelten zijn voor risico en rekening van de betreffende appartementseigenaar.

 

b. Aquastop vaatwasmachine

Een (vaat)wasmachine geplaatst in een appartement dient te zijn voorzien van een zogenaamde aqua‑stop.

 

 

Onderhoud

Artikel 21 Onderhoud aan het gebouw

  1. Iedere Eigenaar en Gebruiker is verplicht zijn privégedeelte behoorlijk te onderhouden. Hieronder valt herstel, vernieuwing, vervanging, schilder- behang- en tegelwerk, het onderhoud van de plafonds en afwerklagen van de vloeren, met uitzondering van de niet inpandige balkons (Bron: akte van hoofd- en ondersplitsing artikel 28, lid 1)
  2. Iedere Eigenaar en Gebruiker is verplicht sanitair en leidingen schoon en ontstopt te houden (Bron: akte van hoofd- en ondersplitsing artikel 28, lid 1)
  3. De Eigenaar is verplicht het plaatsen van steigerwerk, ladders en dergelijke ten behoeve van reinigen en/of onderhoud van de gevels en ruiten toe te staan (Bron: akte van hoofd- en ondersplitsing artikel 28, lid 3)
  4. De eigenaar of Gebruiker moet een bestuurder toegang tot het privégedeelte verlenen wanneer dat noodzakelijk is voor het uitoefenen van de Bestuursfunctie (Bron: akte van hoofd- en ondersplitsing, artikel 28, lid 5)
  5. De vereniging sluit een collectieve glasverzekering af. In tegenstelling tot hetgeen in artikel 28, lid 6 van de akte van hoofd- en ondersplitsing staat, heeft het Bestuur de mogelijkheid om reparatie uit te besteden (Bron: akte van hoofd- en ondersplitsing, artikel 28, lid 6)

 

Artikel 22 Vervuiling van gevels

Ter voorkoming van vervuiling van gevels, vensterruiten en dergelijke mag geen voedsel worden toegeworpen aan vogels. Het is verboden afval, peuken en dergelijke over de balkons of uit de ramen naar beneden te werpen en kleden, lopers, bezems en dergelijke buiten de balkons schoon te maken.

 

 

Artikel 23 Huisdieren

Het houden van huisdieren is toegestaan mits deze geen overlast bezorgen. Huisdieren dienen in de Gemeenschappelijke gedeelten aangelijnd te zijn. Indien enig huisdier ernstige overlast bezorgt aan bewoners van andere Privé-gedeelten kan het Bestuur de Eigenaar of Gebruiker van het overlast bezorgende huisdier verbieden dat huisdier te hebben. Schade aan, en extra kosten van schoonhouden van, Gemeenschappelijke gedeelten veroorzaakt door een huisdier zullen aan de eigenaar ervan in rekening worden gebracht.

Financieel

Artikel 24 Begroting en jaarrekening

  1. Voor het begin van elk boekjaar (lees kalenderjaar) legt het Bestuur een begroting voor het boekjaar voor aan de Algemene ledenvergadering (Bron: akte van hoofd- en ondersplitsing artikel 11, lid 1)
  2. De begroting wordt vastgesteld door de Algemene ledenvergadering. Tevens wordt de hoogte van het maandelijks voorschotbedrag door de Algemene ledenvergadering vastgesteld (Bron: akte van hoofd- en ondersplitsing artikel 11, lid 2)
  3. Na afloop van elk jaar presenteert het Bestuur de jaarrekening en het jaarverslag. De kascommissie brengt verslag over haar bevindingen in de jaarrekening uit (bron: akte van hoofd- en ondersplitsing, artikel 12, lid 1+2)
  4. De algemene vergadering stelt de jaarrekening en het jaarverslag vast. Tevens wordt de definitieve bijdrage van de Eigenaren door de algemene ledenvergadering vastgesteld (bron: akte van hoofd- en ondersplitsing, artikel 12, lid 3)

 

Artikel 25 Reservefonds

  1. Er wordt een reservefonds gevormd om kosten zoals in het onderhoudsplan en ter voldoening van niet-voorziene schulden en kosten (Bron: akte van hoofdsplitsing: artikel 10 lid 1, akte van ondersplitsing artikel 10 lid 1 )
  2. Er wordt een meerjarenonderhoudsplan (MJOP) opgesteld. De Vergadering stelt dit vast voor een periode van minstens vijf jaar. Het MJOP wordt iedere vijf jaar herzien (Bron: akte van hoofd- en ondersplitsing, artikel 10 lid 2)
  3. De Vergadering stelt het MJOP vast (Bron: akte van hoofd- en ondersplitsing, artikel 10 lid 3)
  4. Geld uit het reservefonds kan door de administratief Beheerder, Voorzitter van de vergadering en een lid van het bestuur worden besteed (Bron: akte van hoofd- en ondersplitsing, artikel 10.4)
  5. In tegenstelling tot hetgeen in de akte van hoofd- en ondersplitsing, artikel 43, lid 4 is beschreven kunnen de gelden uit het reservefonds c.q. Reservefondsen niet worden belegd.

 

 

Artikel 26 Transacties buiten de begroting of Meerjarenonderhoudsplan

Voor financiële transacties die een bedrag of waarde van een duizend vijf honderd Euro (€1.500,00) te boven gaan, en die buiten de begroting of meerjarenonderhoudsplan vallen, pleegt het Bestuur vooraf overleg met de Vergadering (Bron: akte van hoofd- en ondersplitsing, artikel 53, lid 6).

 

Artikel 27 Maandelijks voorschotbedrag

  1. Het maandelijkse voorschotbedrag van de verenigingsbijdrage is bij vooruitbetaling verschuldigd en dient iedere eerste dag van de maand op de rekening van de Vereniging te zijn bijgeschreven (Bron: akte van hoofd- en ondersplitsing, artikel 11, lid 3). Aanvulling: bijschrijving vindt bij voorkeur door middel van een aan de Vereniging te verlenen machtiging tot automatische incasso plaats. Indien een Eigenaar niet tot verlening van incasso wenst over te gaan, dient deze Eigenaar er zelf voor te zorgen, liefst via automatisch overmaken, dat het maandelijks voorschotbedrag op de eerste dag van de maand op de rekening van de Vereniging is bijgeschreven.
  2. Als een appartementsrecht aan meerdere Eigenaren toebehoort, zijn die eigenaars hoofdelijk aansprakelijk voor de verplichtingen die uit dat appartementsrecht voortvloeien (Bron: akte van hoofd- en ondersplitsing, artikel 14, lid 1)
  3. Te veel betaalde voorschotbedragen worden aan de Eigenaren terugbetaald. Tekorten (de definitieve bijdrage ligt hoger dan de betaalde voorschotten) worden binnen één maand door de Eigenaren betaald. De algemene ledenvergadering kan in beide situaties anders besluiten (Bron: akte van hoofd- en ondersplitsing, artikel 12, lid 4).
  4. De Algemene ledenvergadering kan de Beheerder vragen bepaalde activiteiten uit te voeren die niet in het contract met de Beheerder zijn opgenomen. In het geval dat het resultaat van de activiteiten alle Eigenaren en Gebruikers ten goede komt, worden de kosten aan alle Eigenaren en Gebruikers in rekening gebracht. In het geval dat het resultaat van de activiteiten een deel van de Eigenaren en Gebruikers ten goede komt, worden de kosten aan dit deel van de Eigenaren en Gebruikers in rekening gebracht.
  5. De Eigenaars van de appartementsrechten met de indices 105 en 106 zijn enkel verplicht bij te dragen aan de gemeenschappelijke kosten zoals bedoeld in artikel 9, lid 1, sub a, b en h (Bron: akte van ondersplitsing, artikel 8, lid 3)

 

 

Artikel 28 Achterstand verschuldigde bedragen

  1. Indien ten aanzien van aan de Vereniging verschuldigde bedragen niet, dan wel niet tijdig, wordt voldaan zal de Bestuurder, na aanmaning en sommatie, voor incasso- of andere maatregelen zorgen. Alle aan die maatregelen verbonden kosten, zowel in als buiten rechte, komen voor rekening van de achterstallige betaler. Het minimum van de verschuldigde wettelijke rente bedraagt € 10 (Bron: akte van hoofd- en ondersplitsing, artikel 13, lid 1)
  2. Indien een Eigenaar niet binnen zes maanden na het vaststellen van de definitieve bijdrage (en dus niet het niet voldoen van het maandelijkse voorschotbedrag) zijn definitieve bijdrage heeft voldaan, wordt zijn schuld omgeslagen over de overige Eigenaars (Bron: akte van hoofd- en ondersplitsing, artikel 13, lid 2)

 

 

Artikel 29 Huur, verhuur en bruikleen van woningen

a. Huur en verhuur, bruikleen

  1. Iedere Eigenaar die zijn appartement in gebruik geeft aan derden dient hiervan mededeling te doen aan het Bestuur. De Eigenaar van het appartement dient een schriftelijke verklaring te overleggen, ondertekend door de Gebruiker, waarin deze aangeeft zich aan de reglementen te zullen conformeren (Bron: akte van hoofd- en ondersplitsing, artikel 35, lid 1+2). De Eigenaar is verantwoordelijk dat voornoemde verklaring in het bezit van het Bestuur is voordat de Gebruiker zijn rechten kan uitoefenen.
  2. Het Bestuur kan te allen tijde verlangen dat de Gebruiker zich jegens de vereniging als borg verbindt voor de eigenaar, en wel voor de betaling van hetgeen laatstgenoemde ingevolge van het reglement aan de Vereniging schuldig is of zal worden (Bron: akte van hoofd- en ondersplitsing, artikel 36).
  3. De Eigenaar is verplicht ervoor te zorgen dat zijn privégedeelte niet betrokken wordt door iemand die de in Artikel 35 van het Modelreglement bedoelde verklaring niet heeft getekend (Bron: akte van hoofd- en ondersplitsing, artikel 37).

 

b. Gebruik, beheer en onderhoud van de privégedeelten

Iedere Eigenaar en Gebruiker is verplicht het privégedeelte te gebruiken overeenkomstig de bestemming (Bron: akte van hoofd- en ondersplitsing, artikel 25, lid 1).

 

 

Artikel 30 Langdurige afwezigheid

Bij langdurige afwezigheid is het aan te bevelen dat de Eigenaar een medebewoner zijn verblijfadres doorgeeft en daarbij opgeeft wie is aangewezen om zich eventueel toegang tot het appartement te verschaffen, mocht daartoe de noodzaak ontstaan. (Te denken valt hierbij aan brand, bevriezing, lekkage, enz.)

 

 

Overig

Artikel 31 Verhuizing

Indien een Eigenaar of Gebruiker dat wenst kan bij nieuwe bewoning of verhuizing een gesprek met een vertegenwoordiging van het Bestuur worden aangevraagd.

 

 

Artikel 32 Geldigheid huishoudelijk regelement, akte en wet

  1. Voor dit huishoudelijk reglement gelden de begripsbepalingen zoals vastgesteld in het Modelreglement en in de Akte.
  2. Elke bepaling van dit huishoudelijk reglement die in strijd is met de wet, de Akte en het Modelreglement wordt als niet geschreven beschouwd.
  3. Eigenaren en Gebruikers handelen niet alleen naar de letter maar ook naar de geest van dit huishoudelijk reglement.

 

 

Artikel 33 Overtreding van bepalingen Modelreglement of huishoudelijk regelement

  1. Bij overtreding van één of meer van de bepalingen van het Modelreglement en/of van dit huishoudelijk reglement zijn de bepalingen genoemd in artikel 41 van het Modelreglement van toepassing (akte van hoofd- en ondersplitsing, artikel 41).
  2. De betrokken Eigenaar/bewoner kan tegen het opleggen van de boete in beroep gaan bij de ledenvergadering. Gedurende de bezwaarperiode wordt de betalingsplicht opgeschort.
  3. Het bedrag van de boetebepaling in bedoeld artikel bedraagt een maximum van € 1.000 dit te bepalen door het Bestuur van de Vereniging. Het bedrag wordt jaarlijks op de algemene ledenvergadering vastgesteld. De rente over de boete is gelijk aan de wettelijke rente.
  4. Als aanvulling op art. 41 van de akte van splitsing zijn door de vergadering de volgende boetes vastgesteld:
    1. Vervuiling van algemene ruimten: € 150,- per overtreding
    2. Geluidshinder: € 150,- per overtreding
    3. Aanbrengen van wijzigingen aan architectonisch uiterlijk of constructie: € 3.000,- + € 50,- per dag dat de overtreding voort duurt.
    4. Het hebben van een vloer die niet voldoet aan de gestelde normen voor geluidsisolatie: € 3.000,- + € 50,- per dag dat de overtreding voort duurt.
    5. Beschadiging van algemene ruimten door opzet of nalatigheid: € 250,- per overtreding
    6. Stallen van andere zaken dan auto’s of motoren in de parkeervakken € 50,- per keer.
    7. Stallen van motorvoertuigen buiten de kader van het parkeervak € 50,- per keer.
    8. Stallen van meer motorvoertuigen dan gebruiksrechten zijn gekocht € 250 per keer.

 

 

Artikel 34 Overtreding

Bij overtreding van bovenstaande artikelen kan het bestuur al dan niet in overleg met de Beheerder ten aanzien van  de betrokken Eigenaar of Gebruiker passende maatregelen  nemen. Passende maatregelen zijn in de akte van hoofd-/ of ondersplitsing opgenomen. Indien nodig zal het Bestuur een onpartijdig oordeel uitspreken. Dit oordeel is bindend. Indien de Eigenaar/bewoner hieraan geen gehoor geeft, is het Bestuur in overleg met de Beheerder, gerechtigd om de veranderingen, enz. zelf door te voeren. Dit alles op kosten van de betrokken Eigenaar/bewoner.

 

 

Artikel 35 Bezwaar en beroep

  1. Alle maatregelen worden opgelegd door het Bestuur, al dan niet in overleg met de Beheerder. Voor er een maatregel wordt opgelegd, geeft het Bestuur dan wel de Beheerder de overtreder de gelegenheid om zelf de beschadiging/verontreiniging te herstellen dan wel weg te nemen. De betrokken bewoner/Eigenaar kan tegen een besluit van het bestuur in beroep gaan bij de Algemene ledenvergadering die daarvoor wordt uitgeschreven. De betrokken Eigenaar heeft daarbij de gelegenheid zichzelf te verdedigen dan wel zijn zienswijze te geven. Het besluit van de Algemene ledenvergadering is dan bindend.

 

 

Artikel 36 Slotbepalingen

  1. In het algemeen dienen alle zaken, welke overlast kunnen bezorgen aan mede-Eigenaars, vermeden te worden.
  2. Het verdient aanbeveling dat Eigenaars zich op gezette tijden ervan vergewissen dat zij aan hun direct omwonenden geen hinder of overlast bezorgen.
  3. Ter bevordering van een vlotte en doelmatige uitoefening van de bestuurstaak kunnen bepaalde werkzaamheden door het bestuur worden toevertrouwd aan commissies, bestaande uit Eigenaars of Gebruikers, te benoemen door de algemene ledenvergadering op voordracht van het Bestuur in overleg met de Bestuurder.
  4. In alle gevallen waarin dit huishoudelijk reglement, het Modelreglement, de Akte of de wet niet voorziet, beslist het Bestuur in overleg met de Bestuurder van de Vereniging.

 

Aldus vastgesteld in de algemene ledenvergadering te ‘s-Hertogenbosch van <datum 2012> en met onmiddellijk ingaande werking.

 

De voorzitter, de Bestuurder,

 

 

’s-Hertogenbosch, dd_______________________2012